Spaak en Zeefier gaan aan de slag met zeewier

Wat hebben vegaburgers, kunstmest, veevoer, verpakkingsmiddel, kleding en textielverf met elkaar gemeen? Juist, zeewier! Als je de groene slierten langs de branding aan de Nederlandse kust ziet liggen zou je het misschien niet zeggen. Maar dit zijn zomaar een paar voorbeelden van de talrijke mogelijkheden van zeewier.

Zeewier is eiwitrijk en het gewas absorbeert tijdens de snelle groei veel CO2. En dat gebeurt allemaal onder water en neemt dus geen kostbare landbouwgrond in beslag. Het is een duurzame grondstof voor talloze voedingsmiddelen en producten, het draagt bij aan het reduceren van CO2, én biedt mogelijkheden in de energietransitie.

We staan dan ook te springen om in samenwerking met Zeefier aan de slag te gaan met deze onderwater alleskunner.

Zeefier gelooft dat zeewier het antwoord is op de vervuilende textielindustrie, omdat het geen zoet water, landbouwgrond of chemicaliën nodig heeft om te groeien. Het zuivert CO2 en produceert zuurstof, waardoor het een perfecte duurzame oplossing is voor de mode- en interieurindustrie.

Samen met Zeefier starten we binnenkort proeven met aangespoeld zeewier in Hoek van Holland. Het winnen van een voucher vanuit het Innovation Quarter maakt dit onderzoek mogelijk.

We beginnen met het in kaart brengen van de input stroom: het zeewier. Wat en hoeveel komt er binnen? Daarna volgt een studie wat betreft de technische haalbaarheid en mogelijkheden voor het verwerken van zeewier. Als laatste bekijken we de markt. Wie zijn de afnemers? En wat kunnen zij met bijvoorbeeld kleurstoffen en cellulose uit zeewier?

Wil jij meer weten of dit project? Of wil je zelf aan de slag met een biobased reststroom binnen jouw organisatie? Neem contact op met Antonija, expert biomassa bij Spaak.

Wil je meer weten?