Biobased en circulair isoleren, de feiten op een rij - een verkenning voor de Gemeente Amsterdam

De Gemeente Amsterdam staat voor een enorme renovatie- en isolatieopgave, die werkbaar wordt gemaakt in het zogeheten isolatieoffensief. Het Amsterdamse isolatieoffensief sluit aan bij het Nationaal Isolatieprogramma, maar het college heeft er zelf ook €32 miljoen voor vrijgemaakt. Het landelijke programma heeft als doel om in heel Nederland €2,5 miljoen slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen op de korte termijn, voor 2030, te isoleren. Een flinke opgave dus!

In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft Spaak onderzocht wat de mogelijkheden zijn om deze opgave circulair uit te voeren. Spaak heeft acht veelbelovende biobased isolatiematerialen onderzocht – cellulose, gras, hennep, houtvezel, katoen, riet, stro en vlas – op betaalbaarheid, beschikbaarheid en producteigenschappen. Een aantal feiten op een rij:

  • Biobased en circulair isoleren is milieuvriendelijker. Zo is bijvoorbeeld de CO2-eq uitstoot en MKI (Milieu Kosten Indicator) van EPS (piepschuim) vier keer zo hoog als bij het gebruik van vlas als isolatiemateriaal.
  • Biobased materialen zijn gezonder om mee te werken, houden warmte beter buiten in de zomer en binnen in de winter én zijn niet giftig voor het milieu.
  • De middelen en capaciteit om op te schalen zijn er. Dit maakt het mogelijk voldoende biobased isolatiematerialen beschikbaar te stellen om de huidige vraag naar isolatiematerialen aan te kunnen (2,5 miljoen woningen in heel Nederland voor 2030).
  • De brandveiligheid en vochtwerendheid van de biobased en circulaire materialen komen overeen met de eigenschappen van conventionele materialen.

 

Kortom; dit is de kans om isoleren meteen goed te doen voor jouw gezondheid, je omgeving en de toekomst.

Wil je de resultaten van dit project zien? Lees dan de factsheet op de website van de Gemeente Amsterdam.

Bij Spaak gaan we aan de slag met oplossingen voor circulaire vraagstukken, en bedenken we oplossingen die bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. Om deze transitie te versnellen moeten we kennis delen en samenwerken.

Wil jij samen aan de slag binnen de circulaire economie?