De vernatting van de Peel biedt kansen voor het verbouwen van natte teelten zoals lisdodde
Vandaag stonden we met de voeten in de klei, tijdens de oogstdag van Innovatiehuis de Peel en Waterschap Aa en Maas. Spaak bezocht het proefveld in Helmond waar lisdodde groeit. Natte teelten hebben een flinke potentie om de uitdagingen van de bouw, landbouw en het milieu het hoofd te bieden. Tijdens de workshop deelt Spaak het nieuw ontwikkelde verdienmodel en de verschillende toepassingsmogelijkheden van natte teelten. Wij zijn trots dat Spaak als markt- en ketenbouwer betrokken is bij de lisdodde oogst.
Ben jij geïnteresseerd in de teelt, toepassingsmogelijkheden of het verdienmodel achter natte teelten als lisdodde, riet of miscanthus? Neem dan contact met ons op.
Op een winderige, maar zonnige vrijdagmiddag 13 januari vindt er op de Automotive Campus in Helmond een mooi evenement plaats. Waterschap Aa en Maas en Innovatiehuis de Peel hebben de handen ineengeslagen om een bijeenkomst te organiseren over het telen van natte teelten en de toepassing in biobased bouwen. De bijeenkomst is gericht op de hele keten. Van boer tot architect tot bouwer. Zo’n 60 deelnemers aan de bijeenkomst ‘kansen voor natte teelten in de bouw’ trotseerden de wind en modder om de oogst van lisdodde op het proefveld van Aa en Maas mee te maken. Het doel van de bijeenkomst is om de kansen in kaart te brengen die vernatting van de Peel biedt voor biobased bouwen met natte teelten. En het samenbrengen van verschillende deskundigen op dit gebied.
Natte teelten, ook wel paludicultuur genoemd, zijn gewassen zoals riet, wilg en lisdodde die gedijen bij natte omstandigheden. Voor deze gewassen worden steeds meer toepassingen bedacht, met name in de bouwsector, maar bijvoorbeeld ook als vervanger voor veen in potgrond of als additief in composietmateriaal. Iris Veentjer, één van de participanten op de bijeenkomst, heeft zelfs een manier gevonden om natte teeltgewassen te verwerken in duurzaam textiel van Nederlandse bodem. Het bouwen met natuurlijke materialen, ook wel biobased bouwen genoemd is een duurzaam alternatief voor veel traditionele bouwmaterialen. Biobased bouwen is een concept dat in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden vanwege de stijgende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen.
Natte teelten kunnen niet alleen bijdragen aan de verduurzaming van een meervoud aan sectoren zoals de bouwsector, maar ook aan het herstel van de natuur in de Peel. In twee workshops maken de deelnemers kennis met zowel de praktische als economische kant van natte teelten en biobased bouwen.
Ivano Pezzotta, consultant bij Spaak, geeft samen met Johan Oskam een workshop over het verdienmodel van diverse natte teelten en ervaringen uit de praktijk. Besproken werden o.a. de mogelijke kansen en knelpunten in het verdienmodel achter de teelt van natte gewassen, zoals lisdodde. Ook Ruben Bus van Biobased Creations wist het publiek op een interactieve manier kennis te laten maken met biobased materialen aan de hand van de Nature Building Kit van Company New Heroes. Een breed scala aan biobased materialen is aan bod gekomen dat morgen of overmorgen al toegepast kan worden in de bouw.
Hoewel natte teelt gewassen veelbelovend zijn als biobased bouwmaterialen, wordt er benadrukt dat er meer aandacht moet worden besteed aan het opschalen van de teelt en het stimuleren van de markt voor biobased bouwmaterialen. Hierin kwam ook rol die de overheid aanneemt bij het bevorderen van de verbouwing van natte teelt gewassen en biobased bouwen ter sprake. Als men overtuigd is van de kansen die natte teelten kunnen bieden voor zowel een duurzame landbouw- als bouwsector, kan men ondernemers die bereid zijn om op kop te lopen incentiveren. De overheid kan bijvoorbeeld financiële stimulansen bieden aan bedrijven die investeren in alternatieve gewassen en duurzame bouwmaterialen en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen ondersteunen. Dit kan een deel van de risico’s en het koudwatervrees van innovatoren ondervangen.
De bijeenkomst was een groot succes en deelnemers gingen naar huis met een schat aan kennis en nieuwe ideeën voor een duurzame toekomst.
Ben jij geïnteresseerd in de teelt, toepassingsmogelijkheden of het verdienmodel achter natte teelten als lisdodde, riet of miscanthus? Neem dan contact met ons op.