Wicked problems

Wicked problems

Sommige maatschappelijke uitdagingen zijn niet zomaar in een hokje te plaatsen. Ze overstijgen sectoren en ministeries. Als gevolg daarvan slagen we er als maatschappij vaak niet in om op tijd in te grijpen.

Op Spaak heeft dit soort problemen een bijzondere aantrekkingskracht. Wij zetten onze expertise rondom verdienmodellen graag in om met de stakeholders een nieuwe oplossing te realiseren. Dat deden we onder andere al voor:

  1. Het drugsafvalprobleem. In Nederland wordt op grote schaal drugsafval gedumpt in landbouw en natuurgebieden. Naast ecologische veroorzaakt dit ook een financiële strop voor boeren, natuurbeheerders en de politie. Spaak ontwikkelde een concept dat het probleem sterk gaat verminderen.
  2. Verspilling van elektronica. We leven in het informatietijdperk en onze elektronica geven ons toegang tot alle mogelijkheden die daarbij horen. De omloopsnelheid van deze producten is echter zo hoog dat we jaarlijks een berg elektronisch afval creëren. Tegelijkertijd is er een groeiende groep in de maatschappij die geen toegang heeft tot noodzakelijke elektronica. Zij dreigen achterop te raken. Spaak ontwikkelde een uniek verdienmodel waarmee reeds tonnen elektronica gered en duizenden mensen geholpen zijn.
Heb je een vraag over dit topic?