Van landbouwreststroom naar bouwoplossing in Ivoorkust

De week van de Circulaire Economie is van start. Een mooi moment om een nieuw project te delen dat van start gaat in Ivoorkust. Spaak gaat op avontuur met haar partners The Rock Group (TRG) en Lono Cote d’Ivoire. Samen met een team van ondernemers en duurzaamheidsdenkers, en een technologie van Spaak transformeren we een probleem van landbouwafval om naar een oplossing voor de bouwsector.

Als we naar de wereldwijde rijstketen kijken zien we een dubbele uitdaging. Aan de ene kant zien we de boeren, gefocust op hun levensonderhoud en valorisatie van hun product in de rijstwaardeketen. Aan de andere kant is er de urgentie om de uitstoot van broeikassen te verminderen.

De rijstindustrie kampt met grote hoeveelheden rijstvlies, deze komen ‘vrij’ bij de productie van rijst. Deze grondstof is in grote hoeveelheden beschikbaar, maar kent maar een beperkte vraag en valorisatiepotentieel als diervoer, strooisel en als compost. Wat in de praktijk voornamelijk gebeurd om van het overschot rijstvlies af te komen is het verbranden van de vliesjes. Door de rijstvliesjes op deze manier te verwerken gaat er veel potentiële waarde verloren; grondstoffen worden onbruikbaar en een extra inkomstenbron voor de boeren wordt vernietigd. Een inkomstenbron die hard nodig is om te investeren in duurzame landbouwpraktijken.

Samen met The Rock Group (TRG) en Lono Cote d’Ivoire hebben we een uniek product ontwikkeld, waardoor de rijstvliesjes worden omgezet in een commercieel product: Pozzolanic Silica. Dit product kan worden ingezet als cementvervanger en voor het maken van bakstenen.

Met deze innovatie:

  • Produceren we een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor de dure, koolstof-intensieve cementproductie.
  • Voegen we waarde toe voor de kleine boeren en verwerkingsfabrieken: Indirect gaat het om ongeveer 1.600 kleine boeren en meerdere rijstfabrieken.
  • Verminderen we de uitstoot van de cementproductie met 15%.
  • Creëren we werkgelegenheid en stimuleren de lokale economie.

 

Terwijl we de pilot implementeren en ons netwerk van partners en belanghebbenden lokaal vergroten, onderzoekt ons team ook nauwkeurig de meest relevante sociale impact die we kunnen bereiken.

Ons project wordt momenteel gefinancierd door Small Business Innovation Research (SBIR), een instrument vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het komende jaar start een eerste pilot.

Is jouw organisatie actief in de bouwsector, zie jij kansen om samen te werken of ben jij op een andere manier betrokken in de keten? Neem contact op met Antonija Marjanovic, expert biomassa bij Spaak.

Wil jij ook aan de slag met duurzame oplossingen in de bouwsector?