In gesprek over circulaire businesscases in de Groene Groeiers podcast

Martijn Savenije, CEO Spaak, schuift aan bij een nieuwe aflevering van de postcastserie van de Groene Groeiers, onder leiding van Glenn van der Burg, te beluisteren op New Business Radio. Samen met Sanderine van Odijk (De Clique) en Sharon van der Werf-van der Spek (Gemeente Den Haag) staan zij Marc van Buijtene van Renewi bij in de zoektocht naar meer circulaire businesscases in de afvalverwerkingsbranche.

Afvalverwerker Renewi is een van de koplopers op het gebied van recycling. Maar nog lang niet al het afval krijgt een tweede leven. “Een flatgebouw kunnen we 100 procent recyclen”, zegt Marc van Buijtene, manager Ontwikkeling en Duurzaamheid bij Renewi. “Voor de inhoud van de afvalbakken bij particulieren ligt dat percentage op 65 procent. Dat moet zo snel mogelijk naar 75 procent. Op  zo’n manier dat het betaalbaar is.” In de 13-de aflevering van de podcastserie van de Groene Groeiers, te beluisteren op New Business Radio, zoeken ondernemers onder leiding van radiopresentator Glenn van der Burg naar circulaire businesscases in de afvalverwerkingsbranche.

Martijn Savenije, mede oprichter en CEO van Spaak Circular Solutions, kan Renewi van dienst zijn. Zo weet Van Buijtene nog niet hoe hij een plastic stroom uit de tuinbouw rendabel kan recyclen omdat deze vervuild is met steenwol. Savenije vraagt zich af of je het wol van het plastic moet scheiden. “Mijn bedrijf kan op zoek gaan naar een nieuwe toepassing van de integrale stroom.” Savenije en Van Buijtene spreken af samen snel om tafel te gaan.

Ook Sanderine van Odijk, Head of products & funding van De Clique in Utrecht, kan Renewi helpen. Haar bedrijf heeft een fijnmazig binnenstedelijk distributienetwerk. Met elektrische auto’s haalt De Clique organische reststromen op bij cateraars, hoge scholen, winkelcentrum Hoog Catherijne en horecagelegenheden. “Wij zamelen onder meer koffiedik en sinaasappelschillen in en gebruiken die als grondstoffen voor nieuwe producten, zoals oesterzwammen en olie.” Van Odijk wil graag uitbreiden naar andere steden. Van Buijtene heeft interesse in de betaalbare, kleinschalige inzameling in binnensteden. Zij spreken af samen aan de slag te gaan in Den Haag.

Nieuwsgierig wat je nog meer met je koffiedik kan doen? Neem een kijkje op de website van Caffe Inc. – een Spaak venture.

Sharon van der Werf-van der Spek is projectleider Afval en Schoon bij gemeente Den Haag. Zij licht het project ‘Spullenbak’ toe. Duizend huishoudens krijgen in oktober een bak die zij kunnen vullen met spullen waar Haagse ondernemers uit de maakindustrie om staan te springen. “Er is bijvoorbeeld een meubelmaker die oude stripboeken nodig heeft. Met de pagina’s bekleedt zij de meubels. Als de bak vol is wordt deze door de Haagse Milieuservice thuis opgehaald. Een rendabele business case is het voorlopig niet, maar we hopen dat zo minder waardevolle spullen in de vuilnisbak verdwijnen.”

De podcast is hier terug te luisteren: Beter scheiden en inzamelen van restafval – Podcasts | New Business Radio

Na het luisteren van deze podcast ook geïnspireerd om aan de slag te gaan met circulaire economie? Neem contact op met Martijn om de mogelijkheden te verkennen.