Werkwijze

Onze aanpak voor een duurzame toekomst

Bij Spaak werken we samen met organisaties om circulaire oplossingen te realiseren die zowel economische als ecologische waarde creëren. Onze aanpak rust op drie sterke pijlers die gericht zijn op het creëren van tastbare resultaten: materiaalstromen in kaart brengen, reststromen omzetten in waarde, en circulaire verdienmodellen ontwikkelen. Hiermee zorgen we ervoor dat duurzaamheid niet alleen een ambitie blijft, maar écht geïntegreerd wordt in de bedrijfsvoering. Ons doel? Organisaties helpen niet alleen duurzamer te denken, maar vooral duurzamer te doen door stappen te zetten richting een circulaire economie die haalbaar, winstgevend en impactvol is.

Diensten

Onze waardeproposities

Bij Spaak transformeren we duurzaamheid van ambitie naar realiteit. Onze expertise zorgt ervoor dat jouw organisatie ecologische en economische waarde creëert door circulariteit in te bedden in je bedrijfsvoering.

Materiaalstromen in kaart brengen

Met gedetailleerd onderzoek brengen we jouw materiaalstromen en de bijbehorende impact nauwkeurig in kaart. Zo identificeren we kansen voor circulaire oplossingen. Dit leidt tot efficiëntere processen, nieuwe economische mogelijkheden en duurzamere resultaten.

Reststromen omzetten in waarde

We zien afval niet als een probleem, maar als een kans. Als circulaire business developers onderzoeken we hoe je reststromen kunt omzetten in waardevolle grondstoffen of producten. We combineren technische expertise met marktonderzoek en helpen je om economische kansen te benutten waar anderen alleen afval zien.

Circulaire verdienmodellen ontwikkelen

We ondersteunen je in de ontwikkeling van circulaire businessmodellen, zodat je bedrijfsvoering toekomstbestendig en winstgevend wordt. We helpen je om de waardeketen op te bouwen die nodig is om circulariteit te omarmen en zorgen ervoor dat deze diep verankerd wordt in je strategie.

Drie stappen naar circulaire innovatie

Bij Spaak gaan we van idee naar actie in drie doordachte stappen. Of je nu worstelt met verspilling of een nieuw verdienmodel wilt opzetten, we helpen je met concrete oplossingen. Onze diensten maken dat waar:

  • Technisch onderzoek
    We brengen jouw situatie in kaart met materiaalstromenanalyses, labonderzoek en testen op pilot schaal. Dit vormt de basis voor duurzame actie en het circulair maken van je materiaalstromen.
  • Strategisch advies
    We werken samen aan een duurzame strategie die wérkt. Onze experts helpen je om heldere roadmaps en circulaire scenario’s te ontwikkelen, zodat je niet alleen een visie hebt, maar ook de weg ernaartoe.
  • Circulaire business ontwikkeling
    Samen bouwen we circulaire business cases die jouw organisatie én je partners in de productieketen klaarstomen voor de toekomst. Met haalbaarheidsstudies, marktonderzoek en ketenregie zorgen we ervoor dat je ambities werkelijkheid worden. Samen realiseren we de waardeketens van de toekomst.
Thema's

Onze focusgebieden voor circulaire impact

Verdeling van bio circulaire themas

Valorisatie biomassa reststromen

Biomassa reststromen zijn vaak een onderbenutte bron van waarde. Bij Spaak zien we deze reststromen niet als afval, maar als een kans om nieuwe producten en grondstoffen te creëren. Voor Spaak betekent valorisatie het proces waarin wij reststromen omzetten in waardevolle toepassingen zoals bio-energie, biochemische producten en duurzame materialen. We creëren nieuwe ketens voor de circulaire economie en nieuwe economische mogelijkheden voor organisaties. Van technische analyse tot de implementatie van circulaire toepassingen, onze expertise helpt bedrijven om biomassa reststromen optimaal te benutten en winstgevend te maken.

Biomassa, bonen

Transitie landelijk gebied

Het landelijk gebied biedt zowel uitdagingen als kansen voor de klimaatcrisis. In een circulaire economie vervult land meerdere functies. Daarin staan klimaatadaptatie en gezonde ecosystemen centraal. Cruciaal daarin zijn circulaire waardeketens die impact maken op deze twee functies. Dit vraagt om een herziening van landgebruik. Nieuwe verdienmodellen, zoals het kweken van functionele gewassen, de transitie naar natte teelt, en lokale voedselketens, dragen bij aan duurzame landbouw. Bij Spaak ondersteunen we bedrijven en organisaties door praktische oplossingen te bieden en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen die zowel de mens als de natuur versterken.

landbouw, graan

Wicked problems

Sommige maatschappelijke uitdagingen zijn zo complex en diepgeworteld dat ze niet binnen één sector of discipline passen. Deze zogenaamde ‘wicked problems’ zijn vaak ongrijpbaar, overstijgen sectoren en vereisen samenwerking tussen uiteenlopende partijen. Ze hebben geen eenvoudige oplossing en evolueren vaak met de tijd, variërend van klimaatverandering en sociale ongelijkheid tot vervuiling en verspilling.

Bij Spaak worden we juist aangetrokken door deze complexe uitdagingen. Waar anderen obstakels zien, zien wij kansen voor innovatie. Samen met stakeholders ontwikkelen we circulaire verdienmodellen en duurzame oplossingen die zowel economisch haalbaar als toekomstbestendig zijn. Onze aanpak zorgt ervoor dat deze complexe problemen worden omgezet in werkbare kansen voor een duurzame toekomst.

Foto van afval

Circulaire biobased bouwmaterialen

De bouwsector staat voor een enorme opgave. De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 38% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Verandering is noodzakelijk. Tegelijkertijd is groeit de vraag naar woningen snel door groeiende populatie en een wens voor een groter woonoppervlak. Daarnaast is er ook een noodzaak voor renovatie en modernisatie van bestaande gebouwen.

Circulaire en biobased materialen kunnen hier een sleutelrol spelen. Deze materialen, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, bieden niet alleen de kans om CO₂ op te slaan maar openen ook de deur naar nieuwe verdienmodellen voor bestaande economische sectoren. Bij Spaak begeleiden we bedrijven in de bouwsector bij de overstap naar circulaire biobased materialen en helpen we hen om nieuwe, duurzame verdienmodellen te ontwikkelen die zowel economische als ecologische waarde creëren.

Circulaire bouw

Vertrouwd door:

https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-royal-dsm.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-Openbaar-Minsterie.png
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-RVO-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-logo-vector-xs.png
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-advance.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-gemeente-den-haag.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-ARNbv.png
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/retourmatras-logo-white.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/renewi-logo-white.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/Logo_of_the_Dutch_Police.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-provincie-zuidholland.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/Logo_of_Gemeente_Amsterdam.svg
Natuur, circulaire landbouw
Circulaire economie

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Plan een kennismakingsgesprek
Circulariteitsmeter

De zes spaken van een circulaire oplossing

Aan de slag met circulaire oplossingen. Maar waar begin je? En wat is een circulaire oplossing eigenlijk? Op basis van gesprekken met klanten, experts en eigen projecten in circulaire economie heeft Spaak een model ontwikkeld om de verschillende facetten van circulariteit te meten en handvatten te bieden om praktische stappen te zetten met circulaire verdienmodellen.

Voor ons bestaat een circulaire oplossing uit zes specifieke pijlers: grondstoffen, emissie voet- afdruk, regeneratie, transparantie, keten- verantwoordelijkheid en waardeverdeling. Deze pijlers noemen we spaken. Want spaken geven stevigheid aan het wiel van een stevige circulaire oplossing. Op basis van de zes spaken creëren we sterke business cases mét impact.

Grondstoffen
Emissie voetafdruk
Regeneratie
Transparantie
Keten verantwoordelijkheid
Waarde verdeling

Ons kompas naar duurzaamheid

Onze Circulariteitsmeter is een innovatief instrument dat de voortgang en impact van onze circulaire initiatieven meet en stuurt. Deze meter analyseert zes cruciale aspecten van circulariteit, waardoor een holistisch beeld ontstaat van de huidige waardeketen. Vanuit dit beeld maken we een roadmap om middels pragmatische keuzes tot circulariteit te komen.

Circulariteitsmeter van Spaak
Circulariteitsmeter van Spaak