Duurzaam denken én doen

“Verantwoorde verwerking van drugsafval is een complex maatschappelijk vraagstuk waar veel instanties bij betrokken zijn. Spaak heeft geholpen bij een gemeenschappelijke oplossing met oog voor milieu, regelgeving en gemeenschapsgeld.”

Teun-Pieter de Snoo, Onderzoeker bij de Nationale Politie

60

Met 60 organisaties samen gewerkt aan ontwikkeling van circulaire business

15

Geholpen om 15 waardeketens richting circulariteit te bewegen

Man looking at a tablet
Missie & Visie

Een circulaire toekomst bouwen

Spaak ziet een toekomst waarin de economie in dienst staat van mens en natuur. Onze missie is om een toonaangevende rol te spelen in de ontwikkeling van deze nieuwe economie. Als circulaire business developer bouwt Spaak samen met bedrijven en overheden aan nieuwe circulaire productieketens. Dat doen we op basis van technische én economische expertise, ondernemerschap en vanuit geloof in samenwerking.

Combinatie van technische én commerciële expertise

Wij snappen de techniek én de commercie. Door die combinatie leiden onze projecten tot succesvolle business cases.

Ondernemerschap

Alleen door zelf te doén kun je leren hoe je anderen kunt helpen in hun route naar circulariteit. Daarom ontwikkelt Spaak als ondernemer zelf innovatieve concepten uit tot nieuwe bedrijven.

Sterke samenwerkingspartner

Circulaire economie vereist diepgaande samenwerking. Daarom is samenwerking voor Spaak één van de belangrijkste pijlers.

Circulair isoleren op grote schaal beschikbaar. Materiaalonderzoek voor de gemeente Amsterdam

Circulair isoleren zou onbetaalbaar en niet op grote schaal beschikbaar zijn. Spaak deed hier in opdracht van de gemeente Amsterdam onderzoek naar en bewijst het tegendeel.

Bekijk project
onderzoek circulair isoleren

“Quote”

Valorisatie biomassa reststromen

‘’Cacao sap: van verloren grondstof naar nieuwe kansen voor boeren’’

Bij de cacaoproductie in West-Afrika wordt jaarlijks een waardevolle bron verspild: cacao sap. Terwijl Côte d’Ivoire en Ghana samen meer dan de helft van de wereldwijde cacaoproductie voor hun rekening nemen, leven veel cacaoboeren er in extreme armoede. Tegelijkertijd gaat er jaarlijks zo’n 2 miljard liter sap uit de cacaovrucht verloren, met negatieve gevolgen voor zowel de boeren als het milieu. Wij zien een kans om deze verspilling om te zetten in een waardevolle bron van inkomsten en positieve impact. Samen met Kumasi zochten we naar duurzame en waardevolle toepassingen van dit sap met een positieve impact voor boer én natuur.

Bekijk project
Cacao foto van innowide
Valorisatie biomassa reststromen

“Een nieuwe circulaire waardeketen in Ghana: circulaire garen en meststoffen

Ghanese textielproducenten hebben behoefte aan een betaalbaar en duurzaam alternatief voor de vervuilende synthetische garen die zij op dit moment gebruiken. Tegelijkertijd ondervinden Ghanese cacaoboeren veel last van de organische reststroom die ontstaat bij plantaan productie, groene bananen die zij verbouwen om de nodige schaduw aan jonge cacaobomen te geven en als bron van voedsel en extra inkomsten dient. Samen met een Ghanese textielproducent, werken wij aan de productie van plantaardige garen en meststoffen uit de reststromen van deze cacaoboeren.

Bekijk project
Yarns materiaal foto
Wicked problems

Plastics2Graphene

55% van het plastic afval in Nederland wordt verbrand. Dat is 537 miljoen kilogram per jaar of 39 volle vrachtwagens per dag. Het creëert enerzijds afvalhopen en anderzijds worden er veel grondstoffen uit de grond gehaald. Dit gebeurt vaak onder slechte arbeidsomstandigheden en ten koste van de natuur. Wij vinden dat dit beter kan. We gaan deze verspilling tegen door gebruik te maken van laagwaardige plastics en dat om te zetten tot grafeen.

Bekijk project
Plastic afval op een puinhoop
Wicked problems

Verwaarding van huishoudelijke grondstofstromen, waar beginnen we?

Iedere dag gooien huishoudens afval weg. In Den Haag wordt het meeste huishoudelijk afval uiteindelijk verbrand. Jammer, want dit afval heeft potentie die we nu niet benutten. Kortom, er valt veel meer waarde te halen uit deze afvalstromen. De gemeente Den Haag wil afval als grondstof gaan zien en gebruiken. Om dit doel te halen, bevordert ze circulair ondernemerschap en de grondstoffentransitie.

Bekijk project
Verschillende materiaal blokken
Onze expertise

Onze vier pijlers voor een circulaire toekomst

Ontdek hoe elk thema bijdraagt aan onze visie op een circulaire samenleving en hoe je hierin kunt participeren.

grid item img
grid item img
grid item img
grid item img
Samenwerkingen

De sleutel tot circulaire innovatie

In het streven naar een circulaire economie staat niemand er alleen voor. Onze samenwerkingen vormen het fundament van onze aanpak en versnellen de transitie naar een duurzamere toekomst. We verbinden bedrijven, overheden, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties om gezamenlijk circulaire oplossingen te ontwikkelen. Door expertise, middelen en ideeën te bundelen, creëren we synergiën die leiden tot baanbrekende innovaties en efficiëntere processen.

Ontdek hoe onze samenwerkingen concrete resultaten opleveren en hoe je deel kunt uitmaken van dit groeiende ecosysteem van circulaire pioniers.

Plan een kennismakingsgesprek
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-royal-dsm.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-Openbaar-Minsterie.png
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-RVO-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-logo-vector-xs.png
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-advance.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-gemeente-den-haag.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-ARNbv.png
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/retourmatras-logo-white.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/renewi-logo-white.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/Logo_of_the_Dutch_Police.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/logo-provincie-zuidholland.svg
https://spaakcs.nl/wp-content/uploads/Logo_of_Gemeente_Amsterdam.svg
Ventures

Ventures waarmee we de wereld op zijn kop zetten

Bij Spaak zien we circulaire economie als dé manier om een wereld te creëren die in dienst staat van mens én natuur. Met slimme verdienmodellen krijgen wij stakeholders in de keten in beweging. Zo bouwen we samen een systeem waar iedereen baat bij heeft, met duurzame verandering als gevolg. Ambitieuze voornemens zetten we om in een realistische oplossing. Dit doen we door het bouwen van eigen ventures.

Lees meer over onze Ventures
Circulaire innovatie
Ontmoet ons enthousiaste en gedreven team

De kracht achter onze circulaire innovaties

Bekijk ons team