Spaak op handelsmissie in Ivoorkust

Vorige week namen wij deel aan de handelsmissie naar Ivoorkust, met onder andere een bezoek aan SARA - een tweejaarlijkse beurs, gericht op de agrarische sector in West-Afrika. Graag nemen we jullie mee op ons avontuur.

De kern van de handelsmissie

Ivoorkust maakt momenteel een razendsnelle groei door in de agrarische sector, met een toewijding van de Ivoriaanse overheid om duurzame groei te bevorderen. Samen met Nederland hebben we een Handelsmissie opgezet in combinatie met het prestigieuze SARA-evenement, een tweejaarlijkse beurs die ongeveer 300.000 bezoekers trekt en zich voornamelijk richt op de agrarische sector in West-Afrika.

Samen werken aan een circulaire economie

Dit jaar heeft Nederland de bijzondere eer om het gastland te zijn op SARA, en ze hebben een speciaal paviljoen opgezet om hun expertise op het gebied van duurzame landbouw te presenteren. Deze kennis is vooral relevant voor West-Afrika en Ivoorkust. Spaak is er trots op om gestationeerd te zijn in het Nederlandse paviljoen, waar we proberen contact te leggen met potentiële partners die geïnteresseerd zijn om samen te bouwen aan een circulaire economie. Dat doen we door organische reststromen (vaak nog gezien als afval) te transformeren tot waardevolle grondstoffen die ecologische, sociale en economische impact op lokaal niveau kunnen genereren.


Livio Bod, Anke Zwanink (SPAAK), Ministre-Gouverneur du district autonome de Yamoussoukro, Dr. Augustin Thiam en Ben Kubbinga (Landbouw attaché Ivoorkust)
De hoogtepunten

Gedurende onze reis springen verschillende momenten eruit als hoogtepunten. De openingsceremonie van SARA, opgeluisterd door de aanwezigheid van Alassane Ouattara , president van Ivoorkust, was een bijzondere ervaring. De ceremonie voor het ondertekenen van MoU’s is een andere belangrijke mijlpaal, die onze toewijding symboliseert om partnerschappen aan te gaan en een positieve impact te creëren.

Het ontmoeten van de Ministre-Gouverneur du district autonome de Yamoussoukro, Dr. Augustin THIAM, laat een blijvende indruk achter. Zijn enthousiasme voor wat wij doen bevestigd voor ons weer de meerwaarde van het werk wat we neerzetten.  Het veldbezoek aan Yamoussoukro verschafte waardevolle inzichten in lokale landbouwprojecten, en onze gesprekken met verschillende partijen, zowel op als buiten het SARA-terrein, onderstrepen het immense potentieel voor samenwerking. Dat komt ook terug in onze samenwerking met The Rock Group en lokale partij Lono Cote d’Ivoire, met wie we samenwerken in het Rice Husk Ash project. Het was fijn om hen weer te kunnen bezoeken en de banden te versterken.


Livio Bod, Co-founder, geeft presentatie tijdens SARA2023
Talloze kansen in Ivoorkust

We ontdekken dat de agrarische sector van Ivoorkust talloze onbenutte kansen biedt voor Spaak om duurzame businesscases te creëren door het transformeren van agrarische afvalstromen. Dit vertaalt zich in nieuwe inkomstenstromen voor de lokale markt, meer banen, verbeterde producten en verminderde uitstoot – een win-win-win situatie. We erkennen echter dat het realiseren van deze kansen toewijding en inspanning zal vergen.

Ondergedompeld zijn in zo’n dynamische omgeving, gevuld met nieuwe kansen en ideeën, is een opmerkelijke ervaring. Nu, terwijl we alle verzamelde informatie consolideren, kijken we ernaar uit om ons pad voorwaarts met Spaak uit te stippelen.

Veel dank aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Ivoorkust en SARA2023 voor hun uitstekende organisatie en inspiratie tijdens deze reis. Het is een prachtige ervaring geweest!

Zelf aan de slag met organische reststromen?