Caffe Inc. en Bonne Suits presenteren: The Coffee Suit

Het is de week van de circulaire economie en we delen altijd graag inspirerende ontwikkelingen van onze ventures. We zijn erg trots om de samenwerking tussen Caffe Inc. - een Spaak venture - en ontwerper Bonne Reijn van Bonne Suits met jullie te delen. Bonne Suits won in 2019 de Dutch Design Award voor Best Fashion Design.

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Ondanks de toenemende aandacht voor duurzaamheid is er nog veel te winnen op het gebied van natuurlijke textielkleurstoffen. De veelgebruikte synthetische kleurstoffen bevatten vaak schadelijke chemicaliën voor mens en milieu. Het overgrote deel hiervan komt terecht in het afvalwater en wordt niet allemaal uitgefilterd.

Tegelijkertijd hebben we in Nederland bergen koffiedik, die meestal worden verbrand of verteerd. Caffe Inc. vindt dit zonde, omdat op deze manier veel waardevolle grondstoffen verloren gaan. Met een innovatief concept winnen zij waardevolle grondstoffen terug uit koffiedik, waaronder koffiekleurstoffen en koffieolie. Na het testen van de kleurstof in verschillende toepassingen bleek het verven van textiel een goede match te zijn. “De natuurlijke kleurstof uit koffiedik scoort goed op lichtechtheid en wasvastheid, factoren die in deze branche heel belangrijk zijn”, zegt Josephine Nijstad, CEO Caffe Inc. Er zijn geen grondstoffen nodig om de natuurlijke koffiekleurstoffen te produceren en er wordt geen giftig afval geproduceerd. Een leuke bijkomstigheid is dat natuurlijke kleurstoffen door de aanwezige antioxidanten ook een betere UV-bescherming bieden.

“We waren al bezig om het katoen van het pak zo duurzaam mogelijk te maken, zonder in te leveren op kwaliteit. Het pak verven met kleurstoffen uit een afvalstroom sluit naadloos aan bij onze ambities.”

– Bonne Reijn, Bonne Suits

Voor Caffe Inc. is dit nog maar het begin. Zij zijn bezig met het opschalen van hun technologie en willen laten zien wat er mogelijk is als men anders gaat kijken naar de materialen om ons heen.

Meer weten over Caffe Inc? Kijk dan op caffeinc.nl

Ook aan de slag met koffiedik?