Circulaire biobased bouwmaterialen
De Biobased Teststraat – Versnelling transitie circulaire bouw d.m.v. kortere time-to-market biobased materialen
Vóór 2050 moet de bouw circulair zijn. Zonder biobased bouwmaterialen wordt dat erg lastig. Toch worden er door een complex en duur proces van ontwikkelen en certificeren nog te weinig biobased materialen toegepast in de bouw. Wij onderzoeken in opdracht van Provincie Zuid-Holland in een consortium van Spaak, Noorderwind, Hogeschool Rotterdam, JP van Eesteren, DGMR en VanHier hoe we de belangrijkste belemmeringen weg kunnen nemen om zo de transitie naar een circulaire bouwsector te versnellen.
Uitdaging
De belemmeringen bij de transitie naar een biobased bouwsector
De Nederlandse bouwsector is verantwoordelijk voor 38% van onze nationale CO2 uitstoot en is grootverbruiker van niet-hernieuwbare materialen. We hebben daarom met elkaar het doel gesteld om vóór 2050 de Nederlandse bouw volledig circulair te maken en de uitstoot drastisch terug te dringen. Biobased bouwmaterialen spelen hierbij een belangrijke rol. Ze worden gemaakt van hernieuwbare materialen, zoals grassen en hout, en kunnen aan het eind van hun levensduur worden hergebruikt of de bodem voeden waar ze eerde zelf groeiden in de vorm van compost.
Op dit moment wordt er echter nog te weinig gebruik gemaakt van biobased bouwmaterialen om deze doelen te halen. Een van de redenen hiervoor is de langzame toetreding van nieuwe biobased bouwmaterialen tot de markt. De toetreding van deze materialen wordt voor een groot deel belemmerd door het dure en ingewikkelde proces om deze materialen te certificeren. Daarbij is het proces niet ingericht op het certificeren van biobased materialen. Maar… zonder certificaten, geen markttoetreding. In opdracht van Provincie Zuid-Holland, sloeg Spaak in een consortium bestaande uit Noorderwind, Hogeschool Rotterdam, JP van Eesteren, DGMR en VanHier de handen ineen om daar wat aan te doen en de transitie naar een biobased bouwsector te versnellen.
Aanpak
Ontwikkelen van breed gedragen oplossingen voor versnelde ontwikkeling en certificering van biobased bouwmaterialen
Om een breed gedragen oplossing te kunnen bieden waarmee we de knelpunten bij het ontwikkelen en certificeren van nieuwe biobased materialen kunnen wegnemen, is het belangrijk dat we goed begrijpen waar we het over hebben. We hebben daarom allereerst het landschap van testen en certificeren goed in kaart gebracht. Daarbij hebben we gekeken naar de certificeringseisen op product-, systeem-, en toepassingsniveau, de verschillende certificaten, en wat je moet je doen om die te bemachtigen. Ook hebben we geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn om producten te laten testen voor ontwikkelingsdoeleinden. Al deze informatie hebben we samengebracht in de ‘roadmap’, een soort ontwikkelroute die producenten van (nieuwe) biobased bouwmaterialen helpt om hun product zo snel en efficiënt mogelijk gecertificeerd te krijgen.
Naast de roadmap hebben we de belemmeringen die worden ervaren in de praktijk in kaart gebracht. Op basis van deze informatie en de kennis die we hebben verzameld bij het ontwikkelen van de roadmap, hebben we een aantal innovaties ontwikkeld die kunnen helpen om biobased producten sneller te ontwikkelen en certificeren. Onlangs hebben we interviews gehouden met bedrijven uit de praktijk om te onderzoeken of deze aansluiten bij de wensen van de beoogde eindgebruikers en het beoogde verdienmodel van deze innovaties te toetsen.
We werken toe naar de oplevering van een product of een protocol op basis van een collaboratief waardemodel dat breed wordt gedragen en ons een stapje dichter bij de transitie naar een biobased en circulaire bouwsector brengt.
Impact
Voordelen voor de maatschappij, het milieu en de economie
Met dit project willen we samen met het Teststraat Consortium laten zien dat grootschalige productie en toepassing van biobased bouwmaterialen haalbaar is door op een andere manier naar certificering en toepassing te kijken. We laten aan ketenpartners, materiaal producenten, beleidsmedewerkers, bedrijven en bewoners zien dat het anders kan door samen anders te organiseren en opgedane kennis te delen. De samenstelling van ons consortium is hiervan een sprekend voorbeeld. Samen maken we impact op verschillende fronten:
- Milieu: door het versnellen van de toepassing van biobased bouwmaterialen dragen we bij aan een duurzame bouwsector met een lagere milieu impact.
- Economisch: de transitie naar een biobased en circulaire bouwsector biedt kansen voor economische ontwikkeling en nieuwe bedrijfsactiviteiten zoals de productie van biobased bouwmaterialen.
- Maatschappelijk: het gebruik van biobased bouwmaterialen draagt bij aan een gezondere leefomgeving, zowel binnenshuis als in kantoren, als in de openbare ruimte. Daarnaast vraagt toenemende productie van biobased bouwmaterialen om een toename van biobased grondstoffen (lees: gewassen). Dit biedt kansen voor boeren.
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact met ons op!
Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen?
Plan een gesprek in