Digi Surfer

Een circulair verdienmodel om E-waste te bestrijden en digitale inclusie te bevorderen

Venture
Uitdaging e-waste is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld
Oplossing upcyclen van e-waste met een maatschappelijke visie
Missie e-waste verminderen én heel Nederland meenemen in de digitale samenleving

De berg met e-waste groeit gestaag. Sterker nog, e-waste is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. In Nederland alleen al werd in 2020 maar liefst 125,5 miljoen kilo aan e-waste ingezameld. Door het inzamelen, verwerken en hergebruiken van elektronica wordt een enorme milieuwinst behaald. Er worden waardevolle grondstoffen teruggewonnen die anders verloren zouden gaan. En hergebruik leidt tot minder CO2 uitstoot.

Uitdaging

E-waste is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld

Elk jaar krijgen zakelijke laptops het label ‘afgeschreven’. Die worden afgedankt. Digi Surfer maakt deze laptops beschikbaar voor lease. Daarbij krijgen nieuwe eigenaren ondersteuning op maat en een unieke, taalloze cursus digitale vaardigheden. Want er zijn mensen die niet kunnen deelnemen aan de digitale samenleving omdat hun lees- en schrijfvaardigheid achterblijft. Ook de gebruikte laptops van jouw organisatie kunnen die afstand verkleinen. De beloning? Weten dat mensen in je gemeenschap worden ondersteund, met de financiële opbrengst van afgeschreven laptops als leuke bonus.

Meerwaarde

Reductie van e-waste en digitale inclusie voor iedereen

Met het aanbieden van circulaire digitale (leer)middelen gecombineerd met een laagdrempelige IT-helpdesk, en het geven van digitale vaardigheden cursussen, verlengt Digi Surfer de levensduur van de digitale leermiddelen en brengen zij relevante digitale kennis over aan verschillende doelgroepen. Daarmee levert Digi Surfer een bijdrage aan gelijke kansen voor iedereen en aan de reductie van e-waste.

“Wij bieden digitale inclusie aan iedereen en geven e-waste een nieuw leven om op een duurzame manier samen de digitale samenleving te realiseren.”
– Joost Kaan Wagenaar, Operationeel Manager Digi Surfer
Resultaat

Een schaalbare oplossing binnen én buiten Nederland

Digi Surfer werkt samen met de beste refurbishers in Nederland om gebruikte laptops een nieuw leven te geven. De circulaire laptops worden na gebruik weer ingenomen om ze vervolgens goed te kunnen recyclen of een 3e levenscyclus te kunnen geven.

Met het aanbieden van circulaire digitale (leer)middelen gecombineerd met hulp en digitale vaardigheidstrainingen realiseert het business model van Digi Surfer een grote maatschappelijke impact. Het stelt mensen die nu niet mee kunnen komen in onze digitale samenleving in staat het heft in eigen handen te nemen. Specifiek voor dit doel is de taalloze DIVA cursus in samenwerking met taalschool TCM samengesteld. De cursus biedt een passend alternatief voor het huidige lesmateriaal dat vaak óf te talig óf te ingewikkeld is voor deze doelgroep.

Plannen voor de toekomst? Talrijk! Zo is Digi Surfer begin 2022 gestart met een nieuwe dienst, laptops as a service. Dit is een soort Swapfiets maar dan met laptops. Dit in combinatie met een zelfstudie cursus Digitale Vaardigheden maakt snel schalen mogelijk. Binnen én buiten Nederland.

Wil je meer weten over Digi Surfer en op de hoogte blijven van het laatste nieuws neem dan een kijkje op digisurfer.nl

Meer weten over Digi Surfer?