Provincie Zuid-Holland

Ontwikkeling van hoogwaardige toepassing van bermgras

Consultancy
Uitdaging nieuwe toepassing voor bermgras
Oplossing bodemverbeteraar en biobased bouwmateriaal
Missie Provincie Zuid-Holland in 2050 circulair

Kilometers aan bermgras flitst er aan je voorbij wanneer je over de Nederlandse wegen rijdt. De Provincie Zuid-Holland alleen al heeft bijna 700 kilometer aan N-wegen en maait per jaar zo’n 10.000 ton bermgras. En dat is slechts een klein deel van de 300.000 ton bermgras die we in Nederland jaarlijks maaien. Spaak deed in opdracht van de Provincie Zuid-Holland onderzoek naar deze waardevolle grondstof en bedacht een hoogwaardige toepassing voor bermgras als biobased materiaal.

Uitdaging

300.000 ton aan waardevolle grondstof eindigt als compost

Elk jaar wordt er in Nederland 300.000 ton aan bermgras gemaaid. Nu wordt al dat gras laagwaardig gecomposteerd. Zonde vindt de Provincie Zuid-Holland. En dus ging Spaak aan de slag. Want hoe bouw je een circulair verdienmodel? Een die laat zien dat met de juiste verwerkingsmethoden andere producten kunnen worden gemaakt die winst opleveren en de wereld duurzamer en beter maken. We moeten structureel anders omgaan met grondstoffen. Biomassa zoals bermgras moet een hogere waarde krijgen en dat kan alleen als het wordt ingezet in andere markten dan de compostmarkt.

Resultaat

Een circulaire business case zo groen als gras

Waar begin je met een circulaire business case voor bermgras? Een keten die complexer is dan je denkt. Want naast de provincie zijn er ook nog heel veel andere partijen betrokken bij het beheer en de verwerking van bermgras. Zoals groenbeheerders, omgevingsdiensten en gemeenten.

Spaak bracht de hele keten in kaart en zette ketensamenwerkingen op. We onderzochten welke verwaardingsmethodes er beschikbaar zijn en welke markten openstaan voor biobased materiaal gemaakt van bermgras.

In plaats van het bermgras te verbranden of composteren krijgt het een tweede leven als biobased materiaal. Bermgras bevat na het maaien nog allerlei vervuiling, zoals blik, plastic en papier. Samen met technische partners hebben wij een zorgvuldig scheidingsproces ontwikkeld.

Na het scheidingsproces wordt het bermgras geperst. De eiwitten worden er uitgehaald. Deze vinden een toepassing in bijvoorbeeld zeep of diervoeding. Wat overblijft wordt gedroogd en geperst tot vezelplaten. De vezelplaten gemaakt van bermgras zijn zo sterk als hout, zodat je er van alles van kunt maken. Bureaus voor de in het provinciehuis bijvoorbeeld. En wat als die na jaren toe zijn aan vervanging? Het materiaal gaat, na het te vermaken, nog makkelijk een volgende ronde mee.

Ook als bodemverbeteraar is bermgras uitermate geschikt. Pyrolyse, een proces waar het bermgras zonder toevoer van zuurstof op hoge temperatuur verhit wordt, maakt het mogelijk om biochar te maken.

“Technisch zijn wij al in staat om biomassa zoals bermgras te valoriseren. Het omdenken begint als we met een circulair verdienmodel laten zien dat daarin ook een financiële meerwaarde te halen is.”
– Antonija Marjanovic, Expert biomassa bij Spaak
Meerwaarde

Een schaalbare oplossingen met enorme impact

Nederland wordt droger en dat levert problemen op voor boeren. Biochar, de bodemverbetaaar gemaakt van bermgras, houdt vocht vast in de bodem en biedt zo een waardevolle oplossing voor een steeds groter wordend probleem. En dat is nog niet alles. Het upcyclen van bermgras als biobased materiaal en bodemverbeteraar legt koolstof (CO2) voor meer dan 100 jaar vast. Per ton bermgras wordt er netto 24 kg CO2 equivalenten vastgelegd. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van een autorit van Amsterdam naar Den Bosch én weer terug.

De circulaire business case laat zien dat het upcyclen van bermgras ook economisch interessant is. Goed nieuws voor de provincie en andere betrokkenen. Want op dit moment kost het maaien en verwerken van bermgras vooral geld.

De demo voor het upcyclen van bermgras loopt nu alleen nog voor de Provincie Zuid-Holland. Maar stel je eens voor dat we al het bermgras van heel Nederland kunnen verwaarden. Dan is de impact enorm! De ambitie is om een pilot verwerkingslocatie samen met ketenpartners te realiseren die per jaar 30.000 ton biomassastromen kan verwerken tot biochar. Bermgras als eerste reststroom, maar zeker niet de enige en laatste reststroom.

Ben je benieuwd naar meer informatie over dit project of heb je interesse in een circulaire oplossing voor een afvalstroom? Neem dan contact met ons op.

Wil je meer weten?