Waar begin je met een circulaire business case voor bermgras? Een keten die complexer is dan je denkt. Want naast de provincie zijn er ook nog heel veel andere partijen betrokken bij het beheer en de verwerking van bermgras. Zoals groenbeheerders, omgevingsdiensten en gemeenten.
Spaak bracht de hele keten in kaart en zette ketensamenwerkingen op. We onderzochten welke verwaardingsmethodes er beschikbaar zijn en welke markten openstaan voor biobased materiaal gemaakt van bermgras.
In plaats van het bermgras te verbranden of composteren krijgt het een tweede leven als biobased materiaal. Bermgras bevat na het maaien nog allerlei vervuiling, zoals blik, plastic en papier. Samen met technische partners hebben wij een zorgvuldig scheidingsproces ontwikkeld.
Na het scheidingsproces wordt het bermgras geperst. De eiwitten worden er uitgehaald. Deze vinden een toepassing in bijvoorbeeld zeep of diervoeding. Wat overblijft wordt gedroogd en geperst tot vezelplaten. De vezelplaten gemaakt van bermgras zijn zo sterk als hout, zodat je er van alles van kunt maken. Bureaus voor de in het provinciehuis bijvoorbeeld. En wat als die na jaren toe zijn aan vervanging? Het materiaal gaat, na het te vermaken, nog makkelijk een volgende ronde mee.
Ook als bodemverbeteraar is bermgras uitermate geschikt. Pyrolyse, een proces waar het bermgras zonder toevoer van zuurstof op hoge temperatuur verhit wordt, maakt het mogelijk om biochar te maken.