De enorme bouwopgaaf die Nederland heeft betekent veel gebruik van (nieuwe) grondstoffen. Als we zorgen dat de materialen zo duurzaam mogelijk zijn, dan is het verschil in milieu-impact enorm. De gemeente kan dankzij deze verkenning gerichter aan de slag. De resultaten van het onderzoek van Spaak worden doorgevoerd in verschillende adviezen, aanpakken en afdelingen.
Er zijn ontzettend veel alternatieve isolatiematerialen. Vlasplaat en cellulose zijn voorbeelden van biobased isolatiemateriaal. Materialen die een stuk duurzamer en beter circulair in te zetten zijn dan bijvoorbeeld glaswol, PIR, steenwol en piepschuimplaten (EPS). De verschillen in CO2 uitstoot zijn aanzienlijk. Neem PIR dat 18 kg CO2 per vierkante meter uitstoot tegenover 3 kg bij gebruik van vlasplaat*.
*Bij een isolatiewaarde (Rd) van 3.
In huidige CO2 berekening methodes gaat het om CO2 uitstoot tijdens productie en transport en wordt dus niet de vastlegging meegenomen. Een belangrijke nuance die is meegenomen in deze verkenning.
De duurzame bouwmaterialenmarkt verandert in rap tempo. Om hierop te acteren is een jaarlijkse scan nodig. Nieuwe materialen worden op steeds grotere schaal aangeboden. De prijs wordt aantrekkelijker en technisch is er steeds meer mogelijk. Dit betekent minder milieu-impact en een product dat steeds beter te hergebruiken is.
Ben je na het lezen van deze case benieuwd naar het hele onderzoek? Dat lees je hier: Verkenning Circulaire Isolatiematerialen 2021