Caffe Inc.

Een bioraffinaderij voor het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit koffiedik

Venture
Reststroom koffiedik
Verwaarding koffieolie, koffieblokken en koffiekleurstoffen
Missie 's werelds grootste bioraffinaderij voor koffiedik

We drinken een hoop koffie. Jaarlijks worden er wereldwijd 800 miljard koppen koffie geconsumeerd. Slechts 1% van de koffieboon komt uiteindelijk terecht in je kopje koffie. De andere 99%? Die wordt verbrand of vergist. Hiermee gaan niet alleen waardevolle grondstoffen verloren maar wordt ook onnodig veel CO2 uitgestoten. Dat kan anders! Caffe Inc. vond een manier om natuurlijke olie, kleurstoffen en residu uit koffiedik terug te winnen.

Uitdaging

250.000 ton koffiedik in Nederland alleen al

Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. Genoeg reden dus om ons primaire grondstofgebruik te verminderen en anders te kijken naar de grondstoffen die al aanwezig zijn. Koffiedik is hierbij een mooi product, omdat er nog veel bruikbaars inzit en het een tastbare case biedt voor een circulair voorbeeld, iedereen kan zich namelijk wel iets voorstellen bij koffiedik.

Ons kleine landje staat in de top 3 van meest koffie consumerende landen. Er is geen ander product dat zo belangrijk voor ons is maar waarvan we tegelijkertijd zoveel verspillen. Want met al die kopjes koffie produceren we jaarlijks ongeveer 250.000 ton koffiedik dat in de prullenbak belandt. Zo gaan er niet alleen waardevolle grondstoffen verloren ook resulteert dit in een uitstoot van 8,5 miljoen kg CO2 per jaar.

Meerwaarde

Waardevolle grondstoffen vinden een nieuwe toepassing

Caffe Inc. zet koffiedik om in waardevolle grondstoffen voor duurzame producten die passen bij een bewuste levensstijl. Het produceren van koffieolie, koffiekleurstoffen en koffieblokken biedt een totale afvalstroomoplossing. Met dit proces en deze oplossing bespaart Caffe Inc. 400 kilogram CO2 voor elke ton koffiedik. Dat is dus 40% van het gewicht van koffiedik aan CO2 besparing.

"Veel partijen willen aan de slag met circulaire economie, maar weten niet hoe. Caffe Inc. biedt een tastbare oplossing en maakt circulaire economie zichtbaar aan de hand van een product dat iedereen kent: koffiedik."
– Josephine Nijstad, CEO Caffe Inc.
Resultaat

Een 100% circulaire recyclingfabriek voor koffiedik

Na jaren van onderzoek en pilots werd in 2022 de 100% circulaire demo-fabriek voor de bioraffinage van koffiedik gebouwd. In de fabriek wordt koffiedik gerecycled tot koffieolie, voor de persoonlijke verzorgingsindustrie en koffieblokken voor de biobased material industrie.

Koffieolie is een uitstekend ingrediënt om te gebruiken in persoonlijke verzorgings- en cosmeticaproducten. Het vervangt op die manier bijvoorbeeld palmolie. De olie is 100% natuurlijk, veganistisch, circulair en zit vol antioxidanten.

Als toepassing in scrubs, als bindmiddel in panelen, 3D-geprinte objecten, koffiepapier of als bodemverbeteraar zijn de koffieblokken van Caffe Inc. een enorm veelzijdig product.

Is de toekomst 50 tinten bruin? Zeker wel! De koffiekleurstoffen zijn een duurzaam alternatief voor synthetische textielverf. Nu is chemisch kleuren nog goedkoper, maar de rekening daarvoor betalen we in de toekomst. Caffe Inc. ontwikkelt daarom een duurzaam en circulair alternatief.

Caffe Inc. bouwde in 2022 haar demo-fabriek om op te schalen naar industriële omvang. Dit alles past binnen de ambitie om de grootste bioraffinaderij voor koffiedik van de wereld te worden.

Wil je meer weten over Caffe Inc. en op de hoogte blijven van het laatste nieuws neem dan een kijkje op www.caffeinc.nl

Meer weten over Caffe Inc.?