Circulaire garen en meststoffen voor de Ghanese textiel- en cacao sector

In september hebben we de eerste fase van een innovatief project in Ghana afgerond. Samen met Godfrey K.M. Tietaah Memorial Ventures (GKMT), een Ghanese textielproducent, werken wij daar aan de productie van plantaardige garen en meststoffen uit plantaanreststromen van cacaoboeren.

Ghanese textielproducenten hebben behoefte aan een betaalbaar en duurzaam alternatief voor de vervuilende synthetische garen die zij op dit moment gebruiken. Tegelijkertijd ondervinden Ghanese cacaoboeren veel last van het ‘afval’ dat ontstaat bij plantaan productie. Dat zijn groene bananen die zij verbouwen om de nodige schaduw aan jonge cacaobomen te geven en als bron van voedsel en extra inkomsten dient. Deze problemen willen wij samen met onze partner GKMT oplossen door duurzame, betaalbare garen en meststoffen uit de plantaanresten te produceren.

Ons project resulteert in een nieuwe circulaire waardeketen met een brede maatschappelijke impact. Door het ontwikkelen van duurzame en betaalbare garen uit de lokale en overvloedige reststroom van plantaan productie blazen we de Ghanese textielsector nieuw leven in. Textielproducenten kunnen straks profiteren van de groeiende vraag naar duurzaam textiel en hun inkomsten vergroten. Er ontstaat ook werkgelegenheid en we verminderen de impact op het klimaat en lokale milieu. Cacaoboeren profiteren daarvan. De reststromen van de plantaan worden een bron van extra inkomsten en de beschikbaarheid van betaalbare plantaardige meststoffen kan hun opbrengsten verhogen. Op deze manier creëren we maatschappelijke en economische waarde met een positieve impact op het milieu.

In de eerste fase van een Small Business Innovation Research (SBIR), een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (waarin ondernemers wordt gevraagd om maatschappelijke uitdagingen op te lossen door de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten), hebben we al aangetoond dat onze innovatie technisch en commercieel haalbaar is. Begin oktober hebben we de aanvraag voor een tweede fase ingediend, waarmee we dit project een vervolg willen geven. Hierin zullen we onder meer het productieproces optimaliseren, de belangrijkste partnerships vastleggen, en zorgen dat we voldoen aan alle wet- en regelgeving en eisen van uit de markt. Verder werken we aan een aansturingsmodel voor de toekomstige samenwerking tussen Spaak en GKMT waarin we op grote schaal duurzame garen en meststoffen gaan produceren.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit project, houd dan onze website in de gaten of neem contact op met ons