Ondanks dat Kumasi op dit moment al frisdrank (erg lekker overigens!) van het sap van een aantal cacaoboeren maakt, is er nog veel sap dat onbenut blijft. Kumasi wil daarom een grotere fabriek bouwen zodat ze het sap van nog veel meer boeren kunnen verwerken. Op die manier kunnen cacaoboeren in Ghana en Cote d’Ivoire tot wel 30% meer inkomen krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen moeten er alleen wel nieuwe toepassingen voor het sap gevonden worden. Spaak en Kumasi onderzochten daarom samen naar nieuwe mogelijkheden voor verwerking van het cacao sap. We hebben daarbij gekeken naar welke producten kans hebben in de markt, wat er technisch mogelijk is en hoe we daarbij maatschappelijke, economische én ecologische waarde kunnen maximaliseren.
De uitkomst van ons project biedt een aantal interessant mogelijkheden voor de verwerking van het sap. Daarnaast gaf het ons ook inspiratie om verder te kijken naar een andere grote reststroom van de cacao sector: cacao doppen. In een nieuw project gaan we hiermee aan de slag met het doel een nog grotere positieve impact te maken op deze sector.
Wil je meer weten over dit project? Lees dan ook eens de case op onze projecten pagina of neem contact met ons op.