Plannen voor een recyclingfabriek voor het terugwinnen van limoneen uit sinaasappelschillen

ARN b.v. – dé afvalverwerker van Nijmegen – blikt in de zomer editie van Afvalstroom terug naar het circulaire economie festival. Op het Wild & Innovatie stage deelden Gerard van Gorkum, algemeen directeur ARN en Livio Bod, co-founder Spaak, hun plannen voor een recyclingfabriek voor het terugwinnen van limoneen uit sinaasappelschillen. Eind van dit jaar wordt duidelijk of dit realiteit wordt.

Hieronder lees je een samenvatting van het artikel uit Afvalstroom, zomer 2018. Lees het volledige artikel hier.

De ARN-deelname op deze schaal aan een dergelijk festival is een primeur. Onlangs heeft van Gorkum aangekondigd de ondertitel bij de bedrijfsnaam te willen wijzigen. ‘Afvalenergiecentrale’ verdwijnt, het doet inmiddels geen volledig recht meer aan wat ARN doet. Daarom wordt het ‘ARN. Energie en grondstoffen.’ Er gebeurd op regionaal niveau veel op het gebied rondom duurzame energie en circulaire economie. ARN kan en wil daar een grotere rol in spelen dan het nu doet en heeft ook nog ambitie. “Neem de stad Nijmegen. Zij wil over een decennia klimaat neutraal zijn. In theorie zou ARN daar grotendeels voor kunnen zorgen. Wij kunnen veel meer betekenen dan nu al gebeurt. Dat verhaal moet vertelt worden”.

Ouderwets zakendoen, zuiver gericht op geld, is blijkbaar een rare bezigheid in deze zaal. ARN voelt zich als een vis in het water. Zij werken weinig met consultants, maar gaan graag in zee we idealistische doeners. Kappen met kletsen, maar gaan doen. ARN durft te investeren in talent en nieuwe ideeën. ARN omringt zich op dit moment met A-teams met A-plannen die mede helpen de wereld te veranderen.

Meer weten over het CARE-Orange project waarbij sinaasappelschillen worden gereycled? Bekijk de case hier.

Wil jij ook aan de slag met een sinaasappelschillen?