Samen naar 50% minder grondstoffen in 2030 – Circulaire Beurs 2022

‘Hoe kunnen we ons doel bereiken om in 2023 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken?’ Deze vraag staat centraal op de Circulaire Beurs 2022 georganiseerd door RVO. In plenaire sessies zijn de kernvragen, ideeën en dilemma’s rond om de circulaire transitie besproken. Daarnaast kun je in interactieve workshops je eigen ideeën verder ontwikkelen of inspiratie zoeken bij de tientallen stellages met voorbeelden van circulaire producten. Genoeg mogelijkheden voor kritische discussies, kansen en ambities omtrent circulariteit.

In de plenaire sessies waar onder andere de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, transitiedenker Herman Mulder (voorzitter SDG Nederland), Marou Duchateau (Jonge Klimaatbeweging) hun perspectieven deelden, kwam vooral naar boven, dat er hard aan de transitie gewerkt wordt, maar dat we er (nog) niet zijn! Er is een rol voor iedereen. De Rijksoverheid wil ondersteunen door duidelijk beleid te maken, waarin de R-ladder centraal staat en inzicht geeft in hoe circulaire impact gemeten kan worden. Daarnaast realiseert de Rijksoverheid zich dat zij ook een actieve rol heeft in de circulaire arena:

“Wat wij als ambtenaren gebruiken, kopen we in op de markt. Die inkoopkracht willen we duurzaam benutten en daarom vragen we in toenemende mate om duurzame producten.” – Maurice Goudsmith, Categoriemanager Afvalzorg en Grondstoffenmanagement.

Het bedrijfsleven, vertegenwoordigd op het beursplein met circulaire producten, laat zien dat er geen tekort is aan innovatieve ideeën. Caffe Inc., een Spaak venture, was ook aanwezig om haar nieuwste ontwikkelingen te delen. Spaak kijkt terug op een inspirerende dag.

Evaluna Marquez, CTO van Caffe Inc. 

Samen werken aan de circulaire economie?