Spaak genomineerd voor de ING Circulair Ondernemenprijs 2022

Spaak deelt met trots dat het hydrogel kompres project één van de drie genomineerden is voor de ING Circulair Ondernemenprijs 2022. Deze prijs wordt uitgereikt aan een initiatief op het gebied van circulaire economie en wordt uitgereikt op Duurzame dinsdag – 6 September.

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innovatieve en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven.

De politiek is verantwoordelijk voor het beleid in Nederland, maar wie weet beter wat er in de samenleving speelt dan de ‘gewone burger’ zelf? Het aanbieden van de koffer staat dan ook symbool voor onze maatschappij, waarin enorm veel kennis, initiatief en creativiteit voor handen is op het gebied van duurzaamheid. Dit jaar waren er ruim 300 inzendingen voor in de koffer. Meer dan 300 goede ideeën die bijdragen aan het mobiliseren van onze samenleving en handelingsperspectief bieden.

Het genomineerde idee van Spaak is een hydrogel kompres uit plantaardige reststromen. Het vochtregulerende kompres kan worden ingezet voor (brand)wonden en voor cosmetische doeleinden. In de zorg- en cosmeticasector worden veel single-use-plastics gebruikt, daarnaast hebben veel producten geen duurzame oorsprong. Dat moet anders! Het hydrogel kompres is gemaakt van ingrediënten die verkregen zijn uit zuivere organische reststromen die anders worden weggegooid of een laagwaardige toepassing hebben. Zo bieden we een circulaire oplossing voor een sector waarin nog veel te verbeteren valt als het gaat om milieu impact.

Dit jaar zijn naast Spaak ook Drystack uit Haarlem en IoT Wasmachinefilter uit Boxtel genomineerd. Drystack maakt gebouwen met legoblokjes zonder dat je cement hoeft te gebruiken. Drystack ontwikkelde een systeem waardoor het bouwen van een woning of bedrijf bijna twee keer zo snel gaat als normaal. De bakstenen met gaten worden opgestapeld met een kliksysteem. Dit betekent minder CO2 uitstoot en is een oplossing voor het groeiend tekort aan vaklui.  IoT heeft  eenmicroplasticsfilter ontwikkeld voor op je wasmachine, die voorkomt dat microplastics in het afvalwater terecht komen. Per wasbeurt komen er 10 tot 20 miljoen microvezels via onze wasmachines in het oppervlaktewater terecht. Het resultaat is veel zieke en dode dieren, een beschadigd ecosysteem en plastic deeltjes in ons eten en drinken.

Spaak vindt dit beide fantastische ontwikkelingen en wenst Drystack en IoT dan ook veel succes!

Wil je weten wie er met de ING Circulair Ondernemenprijs 2022 vandoor gaat? De winnaar wordt op 6 september bekend gemaakt. Kijk vanaf 13:00 mee via de livestream op www.duurzamedinsdag.nl

Meer over de andere genomineerden: Genomineerden ING Circulair Ondernemenprijs | Duurzame Dinsdag

Wil je meer weten over het hydrogel kompres?