Wicked problems

Afvalscans voor ziekenhuizen

Partner Ziekenhuizen
Uitdaging Ziekenhuizen duurzamer en efficiënter te maken
Oplossing Identificatie van afvalstromen en het opzetten van interventies om verwaarding te faciliteren
Missie Het circulair maken van ziekenhuizen

Ziekenhuizen willen duurzamer worden, maar geld blijft een limiterende factor. Door een afvalscan te doen, kunnen we helpen in beide opzichten. Het kost veel geld om af te komen van Specifiek Ziekenhuis Afval (SZA). Dit is afval zoals menselijk weefsel of afval uit laboratoria. Dankzij de scan kan achterhaald worden welk afval in het normale afval zou kunnen, wat minder geld kost om af te voeren. Ook dat ‘normale’ afval heeft potentie tot meer. Wanneer afval wordt gescheiden, kan een deel worden afgevoerd naar bedrijven die het kunnen gebruiken als grondstof. Dit is beter voor het milieu en het is goedkoper voor het ziekenhuis, een win-win dus!

Uitdaging

Ziekenhuizen produceren afval zoals alle bedrijven dat doen, toch zijn er een aantal verschillen. Veel bedrijven gooien afval weg dat geproduceerd wordt door de mensen die er werken of de klanten die er komen. Dit is niet anders in ziekenhuizen. Ziekenhuizen classificeren dit als Niet-Specifiek Ziekenhuis Afval (N-SZA). Daarnaast is er afval dat alleen door ziekenhuizen wordt geproduceerd, dit wordt Specifiek Ziekenhuis Afval (SZA) genoemd. Het gaat hier om afval dat bestaat uit: gebruikte verbandmiddelen, afval uit laboratoria, menselijke weefsel, afval afkomstig uit de operatiekamer en zo meer. Omdat het SZA gevaarlijk kan zijn, zijn daar meer regels voor dan het reguliere afval en moet er zorgvuldig mee omgegaan worden. Het is daarom duurder om af te komen van het SZA dan van het niet N-SZA. Wanneer er ‘normaal’ afval in het SZA komt, zijn dit extra kosten voor de ziekenhuizen.

Er bestaan ook verwerkingsmogelijkheden voor het N-SZA. Afval dat wordt weggegooid in de rest categorie, wordt vaak verbrand. Dit is slecht voor het milieu en een deel van het afval kan nog gebruikt worden. Als ziekenhuizen erin slagen om afval te scheiden, denk aan GFT, papier en plastics, kunnen ze er op een goedkopere manier vanaf komen. Dit drukt de kosten én is beter voor het klimaat.

Aanpak

Om verbeteringen door te kunnen voeren in het afvalbeleid, moet duidelijk zijn wat de samenstelling en het gewicht van het afval is. Dit wordt gedaan door een afvalscan. Tijdens de scan nemen we afval apart en analyseren we het. Als afval al wordt gescheiden, berekenen we de vervuilingsgraad. Sommige ziekenhuizen vragen om adviezen om hun afval beter te scheiden. Onze ervaring helpt met het bedenken van effectieve interventies. Ook kunnen er scans worden uitgevoerd na de implementatie van deze interventies, om te kijken wat de effecten zijn en hoe we het nog efficiënter kunnen inrichten.

Meerwaarde

De afvalscan laat zien welk afval wordt geproduceerd. Op basis van deze scan kunnen er interventies worden opgezet. Afval dat niet wordt gescheiden, wordt verbrand. Dit is niet goed voor het milieu en het is inefficiënt. Een deel van het afval kan gescheiden en hergebruikt worden. Het kost minder geld om van het afval af te komen dat niet naar de verbrandingsoven hoeft. Hierdoor worden ziekenhuizen duurzamer én worden kosten gedrukt.

Met Specifiek Ziekenhuis Afval moet zorgvuldiger worden omgegaan dan normaal afval, daardoor is het duurder om te verwerken. De afvalscan laat zien hoeveel Niet-Specifiek Ziekenhuis Afval terecht komt in de afvalstroom die bedoeld is voor Specifiek Ziekenhuis afval. De ziekenhuizen kunnen inspelen op deze informatie en geld besparen door interventies in te zetten.

Daarnaast kan in kaart gebracht worden hoeveel medicijnen er onnodig worden weggegooid. Ook hiervoor geldt dat het beter is voor het milieu als er minder medicijnen in de natuur komen en is het financieel interessanter voor ziekenhuizen als er minder medicijnen verloren gaan.

Wil je meer weten over ons of dit soort projecten?

Neem contact met ons op