Valorisatie biomassa reststromen

‘’Cacao sap: van verloren grondstof naar nieuwe kansen voor boeren’’

Partner De cacaoproductie in West-Afrika
Uitdaging Verspilling van miljarden liters cacao sap wereldwijd
Aanpak Technisch en commercieel onderzoek naar toepassingen van cacao sap
Impact Hogere inkomens voor cacao boeren en minder milieu impact

Bij de cacaoproductie in West-Afrika wordt jaarlijks een waardevolle bron verspild: cacao sap. Terwijl Côte d’Ivoire en Ghana samen meer dan de helft van de wereldwijde cacaoproductie voor hun rekening nemen, leven veel cacaoboeren er in extreme armoede. Tegelijkertijd gaat er jaarlijks zo’n 2 miljard liter sap uit de cacaovrucht verloren, met negatieve gevolgen voor zowel de boeren als het milieu. Wij zien een kans om deze verspilling om te zetten in een waardevolle bron van inkomsten en positieve impact. Samen met Kumasi zochten we naar duurzame en waardevolle toepassingen van dit sap met een positieve impact voor boer én natuur.

Uitdaging

Verspilling van miljarden liters cacao sap wereldwijd

Côte d’Ivoire en Ghana, gelegen in West-Afrika, zijn samen goed voor meer dan 50% van de wereldwijde cacaoproductie. Ondanks hun cruciale rol in de cacaosector, leven veel cacaoboeren in deze regio in extreme armoede. Het gemiddelde inkomen van cacao boerende huishoudens in West-Afrika bedraagt minder dan twee-derde van het vastgestelde leefbaar loon. Bovendien zijn de boeren vaak volledig afhankelijk van de cacao-oogst. Dit maakt hen extra kwetsbaar maakt voor de gevolgen van klimaatverandering. De afgelopen jaren is de cacaoproductie in Ghana zelfs meer dan gehalveerd. Deze kwetsbaarheid en lage lonen zorgen voor een risico op kinderarbeid en illegale ontbossing.

Daarnaast gaat er in Côte d’Ivoire en Ghana jaarlijks ongeveer 2 miljard liter sap uit de cacaovrucht verloren. Super zonde! De focus ligt uitsluitend op de cacaobonen voor de productie van chocolade, terwijl het vruchtvlees van de cacaovrucht heerlijk sap bevat. Het verspillen van dit sap heeft niet alleen economische gevolgen, maar draagt ook bij aan bodemverzuring waardoor de kwaliteit van de landbouwgrond verder verslechtert.

Aanpak

Technisch en commercieel onderzoek naar toepassingen van cacao sap

Voordat cacaobonen worden verwerkt tot chocolade, kunnen ze worden geperst om cacao sap te winnen, zonder dat dit de prijs of kwaliteit van de bonen beïnvloedt. Kumasi maakt al gebruik van dit sap voor hun frisdranken. Door het cacao sap te gebruiken voor hun softdrink kunnen de boeren 30% meer inkomen krijgen. Maar er zijn nog veel meer boeren bij wie het sap nu nog niet wordt benut. Om deze kans te benutten, bouwt Kumasi een nieuwe fabriek in Côte d’Ivoire om op grotere schaal cacao sap te verwerken.

Samen met Kumasi verkennen wij nieuwe toepassingen voor dit sap in West-Afrika en Europa. We onderzoeken niet alleen de technische mogelijkheden, maar ook hoe we de waarde van het sap kunnen maximaliseren. Daarom voeren we marktonderzoek uit naar verschillende toepassingsmogelijkheden van het sap en zoeken we potentiële afnemers voor Kumasi.

Impact

Hogere inkomens voor cacao boeren en minder milieu impact

Met de kennis die we tijdens dit project opdoen kan Kumasi hun nieuwe fabriek optimaal inrichten, zodat er zo veel mogelijk cacao sap kan worden verwerkt. Door het gebruik van cacao sap op deze manier op te schalen in West-Afrika en verspilling tegen te gaan, zetten we samen stappen richting een circulaire cacaoketen. Dit bevordert niet alleen de inkomens van cacaoboeren, maar vermindert ook de milieu-impact van de cacaoproductie. Bovendien draagt het verhogen van de lonen van boeren indirect bij aan het bestrijden van kinderarbeid en illegale ontbossing.
Wil je meer weten over dit project of zelf aan de slag met een circulaire uitdaging? Neem dan contact met ons op.

Wil je meer weten over ons of dit soort projecten?

Neem contact met ons op