Valorisatie biomassa reststromen
“Een nieuwe circulaire waardeketen in Ghana: circulaire garen en meststoffen
Ghanese textielproducenten hebben behoefte aan een betaalbaar en duurzaam alternatief voor de vervuilende synthetische garen die zij op dit moment gebruiken. Tegelijkertijd ondervinden Ghanese cacaoboeren veel last van de organische reststroom die ontstaat bij plantaan productie, groene bananen die zij verbouwen om de nodige schaduw aan jonge cacaobomen te geven en als bron van voedsel en extra inkomsten dient. Samen met Godfrey K.M. Tietaah Memorial Ventures (GKMT), een Ghanese textielproducent, werken wij aan de productie van plantaardige garen en meststoffen uit de reststromen van deze cacaoboeren. Op deze manier ontstaat een nieuwe waardeketen waarvan Ghanese textielproducenten en cacaoboeren de vruchten plukken.
Uitdaging
Het ontwikkelen van betaalbare, duurzame garen en meststoffen
De Ghanese textielsector staat onder druk. Sinds de jaren 80 liep de lokale katoenproductie en verwerking terug en is momenteel nagenoeg verdwenen. Op dit moment zijn Ghanese textielproducenten volledig afhankelijk van goedkope maar vervuilende synthetische materialen zoals nylon en acryl. Bovendien is de concurrentie van met name Aziatische textielproducenten moordend. Tegelijkertijd verandert de markt. Door toenemend bewustzijn van de negatieve impact van de kledingindustrie op milieu en klimaat, groeit de vraag naar duurzame kleding. Helaas kunnen Ghanese textielproducenten niet van deze ontwikkeling profiteren. Betaalbare duurzame alternatieven voor de goedkope synthetische garen zijn er namelijk niet.
Ook Ghanese cacaoboeren hebben het zwaar. Ondanks verschillende maatregelen blijft de gemiddelde cacao opbrengst steken op slechts 30-50% van het maximum. Dit zorgt ervoor dat deze cacaoboeren genoodzaakt zijn om andere producten te verbouwen als extra bron van inkomsten. Plantaan is hiervan een belangrijk voorbeeld. Deze groene bananen bieden voedsel, extra inkomsten en de schaduw die jonge cacaobomen nodig hebben. Een plantaan geeft maar één keer vruchten waarna de boom wordt gekapt. Hierbij ontstaat veel organisch restmateriaal, wel drie keer meer dan het gewicht van de vruchten. Dit ‘afval’ wordt momenteel niet gebruikt en is de cacaoboeren tot last.
Aanpak
Een nieuwe circulaire waardeketen o.b.v. een technisch- en commercieel haalbaarheidsonderzoek
Samen met GKMT zijn we een onderzoek gestart naar de technische en commerciële haalbaarheid van het produceren van de gewenste garen uit de plantaan reststromen van de cacaoboeren. Dit hebben we gedaan door:
- Het ontwikkelen van een innovatief productieproces door bestaande methoden op een nieuwe manier samen te voegen;
- Het opzetten van een logistiek systeem waarbij we nauw samenwerken met de cacaoboeren. We voorzien hen van gewenste meststoffen die als bijproduct ontstaan bij de productie van de garen en maken zo de cirkel rond;
- Het ontwikkelen van een circulair businessmodel waarmee we een eerlijke keten kunnen realiseren.
De resultaten van ons werk zijn tot dusver positief. Momenteel werken we aan het vervolg van dit project waarbij we het productieproces optimaliseren, de belangrijkste partnerships vastleggen, en zorgen dat we voldoen aan alle wet- en regelgeving en eisen van uit de markt. Verder werken we aan een aansturingsmodel voor de toekomstige samenwerking tussen Spaak en GKMT waarin we op grote schaal duurzame garen en meststoffen gaan produceren.
Meerwaarde
Kansen voor Ghanese textielproducenten en cacaoboeren en minder milieu impact
Onze samenwerking resulteert in een nieuwe circulaire waardeketen met een brede maatschappelijke impact. Door het ontwikkelen van duurzame en betaalbare garen uit de lokale en overvloedige reststroom van plantaan productie blazen we de Ghanese textielsector nieuw leven in. Textielproducenten kunnen straks profiteren van de groeiende vraag naar duurzame textiel en hun inkomsten vergroten, er ontstaat werkgelegenheid en we verminderen de impact op het klimaat en lokale milieu. Cacaoboeren profiteren ook. De reststromen van de plantaan worden een bron van extra inkomsten en de beschikbaarheid van betaalbare plantaardige meststoffen kan hun opbrengsten verhogen. Op deze manier creëren we maatschappelijke en economische waarde met een positieve impact op het milieu.
Wil je meer weten over dit project of zelf aan de slag met een circulaire uitdaging? Neem contact op met ons.
Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen?
Plan een gesprek in