Circulair isoleren op grote schaal beschikbaar. Materiaalonderzoek voor de gemeente Amsterdam
“Quote”
– Naam, Functie
De gemeente Amsterdam staat voor een enorme renovatie- en isolatieopgave. Daarnaast wil de gemeente in 2050 geheel circulair zijn. Om deze twee ambities te combineren is het nodig om alle betrokken partijen – woningcorporaties, VvE’s, verschillende afdelingen binnen de gemeente en aannemers – met de neus dezelfde kant op te krijgen.
Er bestaan veel mythes over circulair isoleren. Daarom heeft gemeente Amsterdam Spaak gevraagd om deze mythes te onderzoeken en een reëel beeld te schetsen rondom betaalbaarheid, beschikbaarheid en de eigenschappen van circulair isolatiemateriaal. Met de uitkomsten van het onderzoek gaat de gemeente het gesprek aan met de partijen om zo een katalyserende rol te spelen in de isolatie-keten.
Spaak heeft acht veelbelovende circulaire materialen onderzocht op betaalbaarheid, beschikbaarheid en eigenschappen. Uit interviews met marktpartijen en experts blijkt dat de marktprijs voor biobased materialen gemiddeld 11% hoger ligt dan conventionele materialen. Echter wanneer je de milieukosten meeneemt (MKI) daalt het verschil naar 3%. Naar verwachting wordt dit verschil steeds kleiner: conventionele materialen worden duurder en milieu-impact gaat een grotere (financiële) rol spelen in de kosten van een isolatiemateriaal. Daarnaast is er voldoende biobased en circulair isolatiemateriaal beschikbaar om de huidige vraag naar isolatiematerialen aan te kunnen (2,5 miljoen woningen in Nederland voor 2030). De isolatiewaarde, brandveiligheid en vochtwerendheid van de biobased materialen komen overeen met de eigenschappen van conventionele materialen.
Over welke kansrijke materialen hebben we het dan?
– Naam, Functie
Door de feiten op een rij te zetten, hebben we aangetoond dat biobased en circulair materiaal een goed alternatief biedt voor conventioneel isoleren. De CO2-equivalent uitstoot en MKI (Milieu Kosten Indicator) van EPS (piepschuim), bijvoorbeeld, is 4 keer zo hoog als van het gebruik van vlas als isolatiemateriaal. Daarnaast zijn biobased materialen gezonder om mee te werken, houden ze beter de warmte buiten in de zomer en binnen in de winter en zijn ze niet giftig voor mens en dier.
De resultaten uit dit onderzoek worden door de gemeente Amsterdam ingezet in het gesprek met de ketenpartijen. Om zo een duurzame en circulaire isolatie-keten te realiseren.
Wil je meer weten over het onderzoek voor de gemeente Amsterdam, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van circulair isoleren? Neem dan contact op met Seleen Suidman, Head of Operations.
Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen?
Plan een gesprek in