Spaak deed onderzoek naar de samenstelling en het gewicht van het huishoudelijke afval in de gemeente Den Haag en identificeerde verschillende afvalstromen. Daarbij bleek dat er relevante stromen ontstaan zijn bij kringlopen, dus die zijn toegevoegd. Samen met de gemeente Den Haag is er een selectie van grondstofstromen gekozen om verder uit te diepen. De R-ladder wordt gebruikt om de meest circulaire vormen van verwerking te rangschikken.
Voor de uitgekozen stromen is de potentiële verwaarding onderzocht. We werkten samen met grondstofexperts en -verwerkers die hier kennis van en ervaring mee. De grondstofstromen waarvan de verwaardingsroutes in kaart zijn gebracht zijn:
- Glas
- Bankstellen en meubels
- Hout
- Matrassen
- PMD en kunststoffen
- Speelgoed
- Textiel
- Fietsen
- Bioafval
- Oliën en vetten
De conclusie is dat we alle stromen kunnen verwerken. De manier waarop is per stroom anders. Er moet ook ruimte in een stad zijn voor de verschillende manieren van verwerking op de R-ladder. Tenslotte kunnen we concluderen dat, naast het verwaarden van afval, er veel winst te behalen is door het weggooien van afval te voorkomen.