Wicked problems
Wicked problems
Iedere dag gooien huishoudens afval weg. In Den Haag wordt het meeste huishoudelijk afval uiteindelijk verbrand. Jammer, want dit afval heeft potentie die we nu niet benutten. Kortom, er valt veel meer waarde te halen uit deze afvalstromen. De gemeente Den Haag wil afval als grondstof gaan zien en gebruiken. Om dit doel te halen, bevordert ze circulair ondernemerschap en de grondstoffentransitie. In opdracht van de gemeente Den Haag, hebben Spaak en PHI Factory de belangrijkste grondstoffen geïdentificeerd en de daarbij horende verwaardingsroutes in kaart gebracht.
Om tot een circulaire oplossing te komen, moet eerst duidelijk zijn welke grondstoffen vrijkomen in het huishoudelijk vuil. Voor elke grondstof bepalen we de potentie voor verwaarding. Daarnaast is het belangrijk om te weten wie deze secundaire producten en grondstoffen circulair kunnen verwerken. Tot slot, bepalen we de haalbaarheid van de business case want die is uiteindelijk bepalend voor het slagen van de verwaarding.
Spaak deed onderzoek naar de samenstelling en het gewicht van het huishoudelijke afval in de gemeente Den Haag en identificeerde verschillende afvalstromen. Daarbij bleek dat er relevante stromen ontstaan zijn bij kringlopen, dus die zijn toegevoegd. Samen met de gemeente Den Haag is er een selectie van grondstofstromen gekozen om verder uit te diepen. De R-ladder wordt gebruikt om de meest circulaire vormen van verwerking te rangschikken.
Voor de uitgekozen stromen is de potentiële verwaarding onderzocht. We werkten samen met grondstofexperts en -verwerkers die hier kennis van en ervaring mee. De grondstofstromen waarvan de verwaardingsroutes in kaart zijn gebracht zijn:
De conclusie is dat we alle stromen kunnen verwerken. De manier waarop is per stroom anders. Er moet ook ruimte in een stad zijn voor de verschillende manieren van verwerking op de R-ladder. Tenslotte kunnen we concluderen dat, naast het verwaarden van afval, er veel winst te behalen is door het weggooien van afval te voorkomen.
Op dit moment wordt weggegooid afval verbrand. Dit is slecht voor het milieu en het levert eigenlijk niets op. Door grondstoffen uit het afval te halen en te hergebruiken, wordt de negatieve impact op het milieu verminderd. Een goede zaak!
De meerwaarde is drieledig: We kunnen dus niet alleen meer waarde leveren door het milieu te beschermen, maar ook economisch. Deze financiële prikkel helpt om maatregelen in te voeren en structureel aan te passen. Daarnaast levert het scheiden en verwerken van deze afvalstromen werkgelegenheid op, dus we maken impact op milieu, en ook op economisch én op sociaaleconomisch gebied.
Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen?
Plan een gesprek in